Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Σκανδιναβικό στυλ: H οικειότητα της απλότητας


Λιτό και λειτουργικό, το σκανδιναβικό design εκφράζει την cosy αισθητική του μοντερνισμού των ψυχρών κλιμάτων. 

Η σκανδιναβική αισθητική θέλει το ξύλο να καλύπτει τις περισσότερες επιφάνειες, τα αντικείμενα, από γυαλί καθαρό ή λευκό, να διακοσμούν το χώρο κυρίως μονοχρωματικά, ή με υφάσματα που να παραπέμπουν σε ρετρό ύφος.

 Θέλει χαμηλούς μπουφέδες και λιτά τραπεζάκια που να εξυπηρετούν χωρίς να διατυμπανίζουν την παρουσία τους και προβιές να ζεσταίνουν τα πατώματα και τα πόδια των ενοίκων. 

 Οι σκανδιναβικές πόλεις αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν ήταν ποτέ πολυσυλλεκτικές όπως για παράδειγμα η Γαλλία και η Αγγλία που τροφοδοτούνταν από τις γύρω χώρες ή και τις μακρύτερες. Αυτό ανάγκασε τους ανθρώπους να ψάξουν στο χώρο τους όσον αφορά τα σχεδιαστικά πράγματα και κατάφεραν μ’ αυτό τον τρόπο να αναπτυχθούν ομοιόμορφα.

 Δημιουργήθηκαν διάφορες σχολές, αλλά τα στοιχεία που έγιναν χαρακτηριστικά του στιλ είναι η λιτότητα, ο βιομορφικός χαρακτήρας, η φιλικότητα προς το χρήστη και τα φυσικά υλικά. 

 Oι Σκανδιναβοί πιστεύουν ότι η γραμμή πρέπει να απευθύνεται στο μυαλό, το σώμα και τα αισθήματα του ανθρώπου και για να γίνει αυτό πρέπει η βιομηχανική παραγωγή να βασίζεται πάνω στη handmade εμπειρία. Το ανθρώπινο πρέπει να ξεκουράζεται και να χαίρεται την ομορφιά. 

Έπιπλα, κτίρια και αντικείμενα πρέπει να προκαλούν όλες τις αισθήσεις. Οι Σκανδιναβοί έκαναν πράξη το “ομορφιά για όλους” καθορίζοντας τα υλικά και τη διαδικασία παραγωγής, ώστε η αξία να είναι ανάλογη με το προϊόν. Το στιλ αφορά έναν τρόπο ζωής που έχει αφετηρία και σκοπό τον άνθρωπο.

Της Ρούλας Δημητρίου

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου