Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Φυτά που καθαρίζουν το σπιτι


Φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν το χώρο απο τη ρύπανση διαφόρων χημικών ουσιών 

Πριν από οτιδήποτε άλλο κάνει κάποιος για να βοηθήσει το περιβάλλον με τεχνητά μέσα, πρέπει πρώτα να «πρασινίσει» όποια ελεύθερη επιφάνεια μπορεί, χρησιμοποιώντας, φυσικά, τα κατάλληλα, για κάθε περίπτωση, φυτά (σύμφωνα με την περιοχή, το έδαφος, τις κλιματολογικές συνθήκες κ.α..) Αυτό είναι κάτι που τελευταία εφαρμόζεται και στους εξωτερικούς χώρους των κτηρίων («πράσινες στέγες»). Τι γίνεται όμως με τους εσωτερικούς χώρους; 

 Μελέτες (ALCA για λογαριασμό της ΝΑΣΑ 1980, Πανεπιστήμιο του Σίδνευ 2005) και πειράματα («Μυστική ζωή των φυτών»), που έχουν γίνει από τη δεκαετία του ‘50 ως σήμερα, αποδεικνείουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα φυτά, που μπορούν να βοηθήσουν στην απορρύπανση των εσωτερικών χώρων από βλαβερά, για τον άνθρωπο, στοιχεία, που υπάρχουν στα περισσότερα αντικείμενα των σπιτιών. 

 Ποιά είναι τα βλαβερά στοιχεία που βρίσκουμε σε ένα εσωτερικό χώρο και ποιά είναι τα φυτά «σωτήρες»; 

 Τα βλαβερά στοιχεία είναι: Φορμαλδεύδη που βρίσκουμε: σε μονώσεις αφρού(UFFI), σε πιεσμένα ξύλινα προιόντα για επιπλώσεις, στο φυσικό αέριο , στη κηροζίνη και στο καπνό απο το τσιγάρο. Το βενζόλιο που βρίσκουμε: στους πιό συνηθισμένους διαλύτες σε ενώσεις βενζίνης ,μελανιών ,χρωμάτων, πλαστικών και λάστιχου, σε απορρυπαντικά,εκρηκτικές ύλες ,φαρμακευτικά σκευάσματα και χρωστικές ουσίες. Το τριχλωρο αιθυλένιο που βρίσκουμε: σε βιομηχανίες αφαίρεσης λίπους μετάλλων και στεγνού καθαρισμού, στα μελάνια εκτύπωσης, στις κόλλες, στα χρώματα, στα βερνίκια 

Τα φυτά-απορρυπαντικά είναι τα εξής: Κισσός, Χλωρόφυτο, Πόθος χρυσός, Σπαθίφυλλο, Αγλαόνεμα, Χαμαιδορέα, Σανσιβέρια, Φιλόδενδρο, Δράκαινα, Φίκος Μπέντζαμιν, Ζέρμπερα, Χρυσάνθεμο, Κόκκινος Κισσός Χόγια, Ασπάραγγος, Τηλέγραφος. Ιδίως η Ζέρμπερα έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην απορρόφηση του βενζολίου,όπως επίσης το Φιλόδενδρο απορροφά την φορμαλδεύδη κατά 75%. 

 Τοποθέτηση των φυτών με προσοχή 

Πριν τοποθετήσουμε κάποιο από τα παραπάνω φυτά στο σπίτι μας, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τόσο τις ατομικές μας ευαισθησίες (αλλεργίες), όσο και των υπόλοιπων κατοίκων – χρηστών του χώρου (αρνητική αίσθηση απο την παρουσία πολλών και διαφορετικών φυτών). 

Επίσης θα πρέπει να προσέχουμε τους χώρους ύπνου γιατί τα φυτά τη νύχτα παίρνουν οξυγόνο και απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα, δηλαδή αντίθετη διαδικασία απο αυτή που κάνουν την ημέρα. Πολύ σημαντικό είναι το μέρος που θα τοποθετηθούν τα φυτά. Έτσι στους πιο σκοτεινούς χώρους θα βάλουμε τον Κισσό. Σε σέρες και αίθρια με ιδιαίτερες συνθήκες υγρασίας και φωτός θα προτιμήσουμε το Φιλόδενδρο,τη Ζέρμπερα, το Χρυσάνθεμο και τη Χόγια.Τα υπόλοιπα φυτά χρειάζονται ηλιαζόμενες θέσεις.

Προσοχή θέλει η υγρασία του χώματος για να μην σαπίσουν. Το χώμα που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να είναι επώνυμο(αν γίνεται πιστοποιημένο βιολογικά Agro-Cert), με αναφορές πάνω στη συσκευασία των ιχνοστοιχείων που περιέχει αλλά και της χρήσης του (π. χ. για φυτά εσωτερικού χώρου). Ο βασικός λόγος είναι ότι τα επώνυμα χώματα είναι αποστειρωμένα και δεν έχουν ασθένειες και έτσι κινδυνέυουν λιγότερο τα φυτά εσωτερικού χώρου, που εκ προοιμίου παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία. 

Φυσικά μέσα αντιμετώπισης ασθενειών

Αν προκύψουν ασθένειες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χημικά, γιατί έχουν μεγάλη υπολειμματική δράση και δεν πρέπει να εισπνέονται. Επίσης προσκολούνται σε πλαστικά και άλλα αντικείμενα δημιουργώντας άλλες επιβλαβείς ενώσεις για τον άνθρωπο. 

Ως φυσικά μέσα αντιμετώπισης ασθενειών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποια φυτά εξωτερικού χώρου, όπως η αψιθιά, ο απήγανος, ένα συγκεκριμένο είδος χρυσάνθεμου ή η Μελιά, που είναι ένα δένδρο κοινό στην Ελλάδα. Από τους καρπούς των συγκεκριμένων φυτών γίνονται «τσάγια», που τα χρησιμοποιούμε για να ραντίσουμε τα φυτά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.(Περισσότερες πληροφορίες « Φυτοπροστασία χωρίς χημικά φυτοφάρμακα»Εκδ.Καλλιεργητής) Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι τα φυτά είναι πολύ σημαντικός σύμμαχος–πολεμιστής στη μάχη κατά της ρύπανσης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, φιλικός και προς εμάς και προς τα περιβάλλον. 

Κείμενο Μιχάλης Μανιαδάκης
via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου